“Aynaroz Kadısı”, yeniden sahnede
 
İlk kez 1930-1931’de Darülbedayi’de sahnelenen ve 3 yıl kapalı gişe oynanan “Aynaroz Kadısı”, İzmir’de yeniden doğuyor
   
.......................Otoritelerce “Türk tiyatrosunun en önemli güldürüsü” olarak nitelendirilen Musahipzade Celal’in “Aynaroz Kadısı,” İzmir Devlet Tiyatrosu tarafından sahne ışığına çıkarılıyor. Aynaroz Kadısı Yakup ile Aynaroz Başpapazı Gregoryos’un eğlenceli çekişmesini içeren, bir dönemi kahkahayla açıp kahkahayla kapatan, sıcacık bir orta oyunu olan “Aynaroz Kadısı”, 18 Ocak Perşembe günü Karşıyaka Ragıp Haykır sahnesinde oynanmaya başlayacak.
  “Aynaroz Kadısı”nı repertuvarına alan İzmir Devlet Tiyatrosu Müdürü Mustafa Şekercioğlu, oyunla ilgili şu açıklamayı yaptı:
       
       
“Musahipzade Celal, Osmanlı örf ve adetlerini, beysoyluların ve her kesimden halkın yaşantısını hicveden, Türk tiyatrosunun yetkin bir güldürü ustasıdır. Aynaroz Kadısı’nı İzmirli tiyatroseverlerin ilgiyle izleyeceğini umuyorum.”
       
       Aynaroz Kadısı’nı günümüzün diliyle yeniden uygulayan ve sahneye koyan Haldun Marlalı ise, Müsahipzade Celal’in yapıtlarında eski Türk yaşamını en ilginç yönleriyle yansıtan, kıyasıya alaya aldığı sorunları bile hoşgörüyle irdelediğini ve halkın yalın dili ile beysoyluların tumturaklı konuşması arasındaki çelişkiyi de pek eğlenceli biçimde vurguladığını söyledi. Ancak yazarın güldürü öğesi olarak kullandığı eski Arapça, Farsça sözcüklerin günümüzde anlaşılması olanaksız olduğundan, Marlalı oyunu günümüz diline uyarladı.

       
OYUNDA GÖREV ALANLAR
       
   
   İzmir Devlet Tiyatrosu’nda Haldun Marlalı’nın yönettiği, dekor-giysi tasarımını Serdar Aydın’ın, ışık tasarımını Kemal Gürgün’ün, dans düzenini Suna Şenel’in, müzik düzenlemesini de Cem İdiz’in gerçekleştirdiği bu geleneksel güldürü, ortaoyununun yeni dünyasıyla minyatürlerden oluşan bir çevre düzeni içinde, Türk ve Rum müziği eşliğinde ve çoğu kez danslarla sunuluyor. Reji asistanlıklarını Güldeniz Türküstün ile Süreyya İdiz’in üstlendiği Aynaroz Kadısı’nda, Güldeniz Türküstün, Murat Çobangil, Selmin Barutçuoğlu, Ahmet Dizdaroğlu, Tayfun Şengöz, Sidar Erçelik, Evren Serter, Gürol Tonbul, Zafer Önal, Doğan Yağcı, Serpil Aktaş, Nalan Sünger, Süreyya İdiz, Aylin Kumbaracıoğlu, Haldun Marlalı, Türker Alptuğgan ve 6 dansçı oynuyor. Kalabalık sahnelerdeki çeşitli rolleri de kızlı erkekli seçilmiş onlarca figüran üstleniyor.
       Darülbedayi’de 1930-1931 döneminde ilk kez sahnelenen Aynaroz Kadısı’nı sahnede ilk kez oynayanlar arasında Türk tiyatrosunun önemli ustaları görev aldı. Oyunu ilk kez sahnede oynayanların bazıları şöyle: Kehkeşanizade (Emin Beliğ Bey), Ebüssarim Nutki (Mahmut Bey), Haykandi İshak (Zihni Bey), Divriki Yakup (Hazım Bey), Hezargradi Dehri (İhsan Bey), Gregoryos (İ. Galip Bey), Hristos (Talat Bey) ve Şemi Molla (Vasfi Rıza-Zobu Bey)