...........................................Hayatın Aynası

Tiyatro hayatın aynasıdır.
Çok duymuşsunuzdur bunu belki. Aranızda buna inanmayanlar olabilir ama şuna eminim ki böyle düşünen insanlar tiyatroya hayatları boyunca gitmemişlerdir. Çünkü tiyatro izleyen insan bu fikre onay verir.
Hayatımızda ne varsa tiyatro onu bize yansıtır; çünkü tiyatro oyunları yaşanmış olaylardan yola çıkılarak yazılmıştır.
Bana bir oyun gösterin ki yazarı metni yazarken yaşanmış ya da yaşanabilme ihtimali yüzde yüz olmayan bir olayı aksettirsin.
En basit komediler bile yaşanmış olaylar dizisi üzerine kuruludur.


İstanbul’da en ucuz bilet fiyatları Devlet Tiyatrosu ya da Şehir Tiyatrosu tarafından verilmekteydi. Geçmiş zaman eki kullandım çünkü Şehir Tiyatrosu bilet fiyatlarına yüzde iki yüz gibi trajikomik bir zam yapmıştır. Trajikomik diyorum çünkü belli bir kitleye ulaşabilen bu oyunlar artık o kitlesinin de bir kısmını kaybetmiş bulunmakta.
Size arkadaşlarımla yaşadığım bir anımı anlatmak istiyorum.
Bundan maksimum 2 ay önce İstiklal Caddesindeki Muhsin Ertuğrul Sahnesinin sokağının başındaki billboard’da oyun afişlerine bakarken yanımıza 40 – 45 yaşlarında bir bey geldi. Bize sorduğu soruyla gerçekten de deyim yerindeyse bir dumur yaşadım.
- ne var gösterimde çocuklar.
Ne var bunda diyebilirsiniz bana ama eminim ki o insanı görseniz hayatta tiyatronun önünden bile geçmemiştir dersiniz.
Yanlış anlaşılmak istemem kimseyi aşağılamıyorum. Fakat ülkemizde sanata verilen değer ve gösterilen ilgi ortadayken; benim üç kez zevkle gittiğim oyunda önümdeki insan horlarken; çok samimi bir arkadaşımın gittiği oyunda arkadaki bayanlar “ay şu kızın kıyafetine bak ne zevksiz” ya da “ ne biçim yemek yiyor bunlar?” derken 40 – 45 yaşındaki birinden sizde bu soruyu duysaydınız sizde benim yaşadığımı yaşardınız.
Her neyse kendisine hangi oyunun gösterimde olduğunu söyledikten sonra bilet fiyatını sordu bize. Fiyatı söyledik ve bey amca bize aynen şunları söyledi;
- Bunlar bize gelmez evlat. Biletler çok pahalı. En güzeli Devlet ya da Şehir Tiyatroları. Hem uygun hem de kaliteli.
Bu söz bir ay kadar öncesi için doğruydu, fakat Şehir Tiyatrolarının yaptığı zamla artık bu sözü de askıda kaldı o insan ve onun gibi bir çok kişinin.
-Özel tiyatroların bilet fiyatları çok pahalı.
Bu sözü ben dahil olmak üzere tiyatro severlerin hemen hepsi sarf etmişlerdir bugüne kadar.
Fakat şimdi size anlatacaklarımdan sonra eminim ki sizlerde özel tiyatrolara hak vereceksiniz bilet fiyatları konusunda.
Yaptığım bir araştırmada elde ettiğim sonuç:
Sahne: Maltepe Yayla Sanat Merkezi
Kira Bedeli: 750,000,000 + KDV
Kullanım Süresi: 4 saat

Durum böyleyken böyle arkadaşlar. Dört saatlik sahne kirası maalesef KDV ile birlikte 880,000,000 lira. Tiyatroyla ilgilenenler bilirler oyunda ışık ve müziğin ne kadar önemli olduğunu. Ve bu kadar kira bedeline rağmen hiçbir teknik prova imkanı sağlanmıyor size.

Bu uzun yazıda anlatmak istediğim tiyatroya insanların ilgi gösterememesinin bir sebebi de ücreti. İnsanlar da haklı ama(!). Bol bilgisayar efektiyle süslenmiş action filmleri dururken tiyatro ya ne diye aynı parayı versinler ki. Brad Pitt varken kim gidip de Bülent Emin Yarar’ı ya da Taner Birsel’i izler ki.

Tiyatro hayatın aynasıdır.
Bu aynaya bakmaktan korkmayın. İki paket sigara alacağınız parayı tiyatro biletine ayırın. En azından kendiniz için iyi bir şeyler yapın ve kendinizle yüzleşin.

UNUTMAYIN Kİ; Tiyatro,hayatın gözler önüne yansıdığı bir sanat dalı değil; hayatı,hayatın içinde bizlere öğreten bir derstir.