Aziz Nesin’li anılar
 
Şair ve yazar Ataol Behramoğlu, Türk edebiyatının usta kalemi Nesin’i mektuplar, anılar ve fotoğraflarla anlatıyor.
 
  4 Şubat—  Gendaş Yayıncılık tarafından çıkarılan “Aziz Nesin’li Anılar” kitabında Behramoğlu, “en çok sevdiğim ve en çok çatıştığım yazar” dediği Nesin’i tüm yönleriyle anlatmaya çalışıyor
      Şair ve yazar Ataol Behramoğlu, “en çok sevdiğim ve en çok çatıştığım yazar” dediği Aziz Nesin’i, mektuplar, anılar ve fotoğraflarla anlattı. Behramoğlu, sanatçının ölümünden iki hafta sonra kaleme aldığı “Aziz Nesin’li Anılar” kitabında, “Nesin’e yapıştırılan yaftalardan”, kişiliğinin gizli kalmış yönlerine kadar pek çok konuya açıklık kazandırıyor. Yapıtın ilk bölümünde, Behramoğlu’nun Nesin’le yaşadıklarını kaleme aldığı 19 anı, ikinci bölümünde ise Aziz Nesin’in 1984-90 yılları arasında yazara gönderdiği 15 mektubu yer alıyor. Anı yazıları arasında Aziz Nesin’in inatçı, tuttuğunu koparan, karamsar ama umudunu yitirmeyen çok yönlü sanatçı kişiliği, yazarın anıları ışığında okura aktarılıyor.
       Nesin’in inişli çıkışlı yaşamını, Türkiye Yazarlar Sendikası’nın (TYS) kuruluş aşamasını, 12 Eylül süreci ile sanatçı için açılan davaları anlatan Behramoğlu, bu olaylara karşı Nesin’in tepkilerini, kafasında oluşturduğu “Nesin fotoğrafları” ile anlatıyor. Gerçek fotoğrafların yanı sıra Behramoğlu’nun zihnindeki bu fotoğraflar da yazarın anlatımını güçlendiriyor.

       
       
NESİN, “CİMRİ” VE “ÇAPKIN” BİRİ MİYDİ?
   
   Behramoğlu, birinci bölümde, Nesin’e ilişkin bazı söylentilere de değiniyor. Aziz Nesin’in “çapkın” olduğuna ilişkin yorumları yazar, şöyle değerlendiriyor: “Kadınları sevdiği muhakkak...Aziz Nesin, çevresindeki bütün kalabalıklara rağmen yalnız, çok yalnız bir insandı bence. Ömrünce tek aşkı, ölümsüz bir aşkı, ‘o hepimizin sevgilisidir’ dediği ‘Yetmiş Yaşım Merhaba’daki ‘Tülsü’yü aradığına ve ömrünce içinde bir aile yuvası özlemi taşıdığına inanıyorum.” Cimriliğin de, “çapkınlık” gibi sadece bir yakıştırma olduğuna inanan Behramoğlu, Nesin’e “cimri” diyenlere, ‘Biriktirdiği şeyleri kendisi için değil, başkaları -özellikle vakıftaki çocukları- için harcayan Nesin’in tutumluluğunu” örnek almalarını öneriyor.
       

       
AZİZ NESİN’İN DESTEK MEKTUPLARI
   
   Kitabın ikinci bölümünde, “hakkında yürütülen davalar nedeniyle Türkiye’ye giremeyen Behramoğlu ile pasaport alamayan Nesin’in” mektuplaşmalarından kesit sunuluyor. Yurtdışında kalmanın acısını ve ezikliğini yaşayan Behramoğlu’na destek amacıyla kaleme alınan 15 mektup, Aziz Nesin’in tüm insancıl yönlerini belgeliyor. Gendaş Yayıncılık’tan çıkarılan eser 5 mektup haricinde daha önce, Cumhuriyet gazetesinde haftalık yazı dizisi olarak yayımlanmıştı