Tiyatrolar arasında fiyat farkı
 
Özel tiyatrolar, ödenekli tiyatrolarla aralarındaki fiyat farkının haksız rekabete yol açtığını söylüyorlar.  

 
 
................. Özel tiyatrolar ile ödenekli tiyatrolar arasında bilet fiyatları açısından yüzde 100’e varan fark, orta gelir seviyesinden izleyiciyi ödenekli tiyatrolara yöneltirken, bazı özel tiyatrolar da bu fiyat farkının haksız rekabete yol açtığından yakınıyor.
      Özel tiyatroların bu derdini dile getirenlerden oyuncu Hadi Çaman, 60’lı yıllarda İstanbul’un nüfusunun yeni “milyon” olduğu günlerde, her gece 40 tiyatronun perde açıp dolu salonlara oynadığını hatırlatarak, bugün 15 milyonluk kentte sayıları 20’yi bile bulmayan tiyatroların yaşam savaşı verdiğini kaydetti.
       Çaman, şunları söyledi: “Bu durumun devletimizi çok fazla ilgilendirmediği aritmetik olarak ortada. Genel bütçede kültüre ayrılan oran binde 2.6. Bu yıl özel tiyatrolara yani bizlere ayrılan rakam ise 244 milyar lira. Ödenekli tiyatrolarla aramızdaki uçurum ise dehşet verici boyutlarda. Maliyeti 20-30 milyon liraya varan bir koltuğu 2 milyon liraya pazarlayan bir kurumla, en az 7-8 milyon liraya oynamak zorunda kalan bir özel tiyatro nasıl yarışabilir? İşte tüm bu nedenlerle, özel ve özgür olan bizlerin maddi ve manevi önemli desteğe ihtiyacımız var. Böyle bir ortam yaratılmazsa teker teker değil, üçer beşer yok olup gideceğiz, gidiyoruz.”


MÜMTAZ SEVİNÇ
       
       Düşün Sahnesi adlı tiyatro ekibini yeni kuran Mümtaz Sevinç de özel ve ödenekli tiyatroları rakip olarak görmek istemediğini, ancak ekonomik koşulların izleyiciyi etkilediğini belirtti. Sevinç, “Ülkemizde maalesef tiyatro izleyicisi olacak kesim 1980’den sonra enflasyon karşısında zor durumda. Bu da tabii ki tiyatroyu etkilemektedir” dedi.
       Devletin sanatı sübvanse etmesini normal bulduğunu, ancak ödenekli tiyatroların da bu ayrıcalıklarını özel tiyatroların karşılayamayacağı büyük prodüksiyonları izleyiciye sunarak kullanmaları gerektiğini anlatan Sevinç, şunları kaydetti: “Ben Düşün Sahnesi’ni kurdum. Kültür Bakanlığı’na dosyalar yolladık, destek için... En azından salon kalıcı bir şeydir salon sağlayarak destek olabilirler. Ama yardımlarını alamadık. Orada da bir çifte standart var. Ödenekli ve özel tiyatroları karşı karşıya da göstermek istemiyorum. Zaten bir avuç insanız. Devlet Tiyatroları sanatçıları da çok az maaşlarla çalışmakta... Ancak maalesef Kültür Bakanlığı bütçesi genel bütçe içinde binde bir bile değil. Türkiye’nin genel tablosu içinde özel tiyatrolar da ödenekli tiyatrolar da bundan nasibini alıyor.”
       
ALİ POYRAZOĞLU
       
       Ali Poyrazoğlu ise iyi tiyatronun her zaman alıcısı olduğunu, bu nedenle kendi izleyicisini bilet fiyatlarının etkilemediğini, belirtti. Poyrazoğlu, şöyle devam etti: “Ama o oyunları görmek isteyip de göremeyen seyirciler olduğunu biliyorum. Memlekette büyük bir ekonomik bunalım olduğu için bir haksız rekabet de olduğunu biliyorum. Arada bir adaletsizlik var tabii ki ve bu yeni başlayan özel tiyatroları etkiliyordur. Bu, özel tiyatrolar için devlet yardımının gerçek bir rakama çıkarılmasıyla aşılabilir belki.”
       
       
ÖDENEKLİ TİYATRO CEPHESİ
       Ödenekli tiyatrolardan İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları Genel Müdürü Abdullah Kaplan ise ödenekli tiyatrolarla, özel tiyatrolar arasında bir rekabet bulunmadığını savundu. Kaplan, şunları söyledi: “Ödenekli tiyatrolar, kendilerine tahsis edilen imkanlarla tiyatro yapan kurumlar. Özel tiyatrolara Bakanlıktan belli ölçüde dağıtılan kaynak var, ama bu kaynağın, onların tiyatro yapmalarına yetmediğini hepimiz bilmekteyiz. Daha çok bilet gelirlerine dayanarak tiyatro yapma mecburiyetleri var. Bu da sıkıntı onlar açısından tabii ki... Arada bir rekabet de söz konusu değil özel tiyatrolarla bizim aramızda... Tam tersine biz özel tiyatrolara her talep ettiklerinde hem yönetmen, hem oyuncu, hem de diğer teknik eleman taleplerine olumlu cevap verdik. Bunu da bir katkı olarak düşünüyoruz.
       Biz özel tiyatroların fiyatlarının farklı olmasını çok doğal karşılıyoruz. Çünkü bizim yaşamak için bilet satmaya ihtiyacımız yok. Tam bilet fiyatımız 3, indirimli fiyatımız 2 milyon lira... Tabii ki özel tiyatrolar bu fiyata tiyatro yapamazlar.”