Eski Dönem Tiyatroları -

Eski Alman ve İskandinav Tiyatrosu:
18. yüzyılın ikinci yarısına kadar Almanya’da dikkate değer bir tiyatro yapıtı üretilmedi. İlk önemli Alman oyun yazarı, felsefi yanı ağır basan oyunlar yazan Gotthold Ephraim Lessing’di. Lessing’in ardından, Almanya’nın en büyük oyun yazan edebi kişiliği olan Johann Goethe (1749 - 1832) geldi. Goethe, başyapıtı olan Faust’ta insan ruhundaki iyi ve kötü çatışmasını inceledi. Başka bir büyük Alman oyun yazarı olan Johann Friedrich Schiller’in en başarılı oyunu William Tell idi. Gerek Goethe, gerek Schiller Coşkunluk Akımı’na katıldılar.
Georg Büchner, genç yaşta ve çok kısa bir süre içinde kaleme aldığı Danton’un Ölümü, Leonce ile Lena ve Woyzeck adlı üç oyunuyla Alman tiyatrosuna yeni bir gerçekçilik anlayışı ve biçim getirerek 20. yüzyıl tiyatro sanatını önemli ölçüde etkilemiştir.
Hermann Sudermann (1857 - 1928) ve Dokumacıların İsyanı adlı oyunu yazan Gerhart Hauptmann(1862 - 1946) 19. yüzyıl sonlarının en önemli Alman oyun yazarlarıydı. I. Dünya Savaşından sonra, Dışavurumculuk adıyla bilinen akımda yer alan bazı oyunlar dikkat çekti. Bretolt Brecht (1898 - 1956) tiyatroda toplumsal ve siyasal düşüncelerini dile getirdi. Frank Weekind ise uyumsuzluk tiyatrosunun öncülerindendi.
II. Dünya Savaşı’ndan sonra Peter Weiss (1916 - 82), Marat/Sade ve öbür oyunlarında suç ve suçluluk konusunu irdeledi. İsviçreli oyun yazarları, Max Frisch ve Friedrich Dürrenmatt deneysel oyunlar yazdılar.
Norveçli Henrik İbsen’in 19. yüzyılın son yarısında yazdığı oyunlar çağdaş tiyatro sanatını önemli ölçüde etkiledi. Yapıtları çoğunlukla toplumsal sorunları irdeliyordu.


Eski Rus Tiyatrosu:
Nikolay Gogol’un (1809 - 52), hükümet görevlilerini yeren ünlü Müfettiş adlı oyunundan ve İvan Turgenyev’in (1818 -83) Bekar, Taşralı Kadın ve Köyde Bir Ay adlı oyunlarından sonra, Rus edebiyatındaki Gerçekçilik döneminin en önemli oyun yazarları olan Aleksandr Nikolayeviç Ostrovski yazdığı 47 oyunla Rus Tiyatrosunun gelişimine büyük katkıda bulundu. Ostrovski’nin en önemli oyunları arasında, Rus tüccar sınıfını yeren trajedilerinin yanı sıra, aralarında başyapıtı sayılan Fakirlik Ayıp Değil adlı oyunu da olmak üzere çok sayıdaki komedisi, Fırtına adlı ak trajedisi ve ölümünden sonra sahnelenen Kurtlarla Kuzular sayılabilir.
Rus tiyatro sanatının önemli temsilcilerinden Anton Pavloviç Çehov (1860 - 1904) Üç Kız Kardeş ve Vişne Bahçesi gibi oyunlarıyla insan doğasının iç gerçekliğini, insanın zayıf yanlarını ve yalnızlığını dile getirmiştir. Rus toplumunun sosyalist düzene geçiş sürecini yansıtan yapıtlarıyla tanınan Maksim Gorki’nin (1868 - 1936) yazdığı birçok oyundan biride Ayaktakımı Arasında’dır.




Bugüne kadar sizlere hep tiyatro tarihi hakkında bilgiler verdim. kiminiz sıkılarak, kiminiz ise ilgiyle takip ettiniz yazılarımı. bir sonraki yazımda Türk Tiyatrosunun geçmişinden bahsederk artık tiyatro tarihi ile ilgili yazıları bitirip günümüz tiyatrosuna dönücem.
Eğer tiyatronun tarihini bilmezsek oyunculuğumuzda seyirciliğimizde daha değişik olur. her türlü sorularınız ve eleştirinizi bana email aracılığıyla iletirseniz elimden geldiği kadarıyla sizlere yardımcı olmaya çalışacağımdır.