Orhan Asena toprağa verildi
 
Ünlü sanatçıyı Ankara Kocatepe Camii’nde son yolculuğuna uğurlayanlar arasında Başbakan Bülent Ecevit de vardı    

   
16 Şubat —  Tiyatro yazarı Orhan Asena’nın cenazesi, Büyük Tiyatro’daki törenin ardından, Kocatepe Camii’ne getirildi. Orhan Asena’nın, Kocatepe Camii’nde öğle namazını takiben kılınan cenaze namazına, sanatçının ailesinin yanı sıra Başbakan Bülent Ecevit, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Kültür Bakanı İstemihan Talay ile sanatçının yakınları katıldı.
    Kültür Bakanı Talay, Büyük Tiyatro’da düzenlenen törende yaptığı konuşmada Asena’nın iyi bir dost, arkadaş, eş ve baba olmasının yanı sıra büyük bir yazar ve kültür insanı olduğunu belirterek, “O insanlara ışık veren bir oyun yazarıydı. Onun eserleri Türk insanını, dünya insanını anlatıyordu. Onun eserleri evrensel değerler taşıyordu” dedi. Talay, Asena’nın yeni sanatçıları, yazarları yüreklendiren bilge bir kişiliğe sahip olduğunu belirterek, sanat camiasına başsağlığı diledi. Devlet Tiyatroları Genel Müdür Vekili Günuğur da konuşmasında Asena’nın eserlerinin dünya sahnelerinde de oynandığını ifade ederek, “Hümanist yaklaşımı olan bir sanatçımızdı. Oyunları tüm insanlığı, dünya halklarını içine alıyordu” dedi.
       
ORHAN ASENA KİMDİR?
       
       Diyarbakır’da 1922’de dünyaya gelen Asena, ilk ve orta öğrenimini Diyarbakır’da tamamladı. İstanbul Tıp Fakültesi’ni 1945 yılında bitiren sanatçı, 1945-52 yılları arasında Anadolu’nun çeşitli yerlerinde hükümet tabipliği yaptı. Şiir ve öykü yazmaya çocuk yaşlarında başlayan, ilk tiyatro çalışmalarını lisede yapan Asena, 1954 yılında Devlet Tiyatroları’nda oynanan “Tanrılar ve İnsanlar-Gılgameş” adlı yapıtıyla dikkatleri üzerine topladı. Bu yapıtı Fransızca, İngilizce, Almanca, Rusça, İspanyolca ve İtalyanca’ya çevrilen sanatçının “Kocaoğlan” isimli oyunu, Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nün Radyofonik Piyes Yarışması’nda birincilik aldı.
       
TİYATROYLA GEÇEN BİR HAYAT
       
       “Hürrem Sultan”, “Tohum ve Toprak”, “Simavnalı Şeyh Bedrettin”, “Atçalı Kel Mehmet” gibi oyunlarıyla tanınan Asena, bu eserlerinde Anadolu insanını işledi. Şili’deki karşı devrimin ardından kaleme aldığı “Şili’de Av” adlı oyunu ile “Tiyatro 74” ve “İsmet Küntay” ödüllerine değer bulunan sanatçı, “Ölü Kentin Nabzı” ve “Bir Başkana Ağıt” adlı yapıtlarını da Şili üzerine yazdı.
       “Ya Devlet Başa Ya Kuzgun Leşe” isimli oyunuyla Türkiye İş Bankası Büyük Ödülü’nü alan sanatçının “Ölümü Yaşamak” isimli oyunu da Avni Dilligil ödülüne layık görüldü. Yapıtlarında tarihsel olayların yanı sıra, güncel olayların atmosferinden de yararlanan, başkaldırı temasını egemen olduğu eserlerinde kişilerin iç çelişkilerini sergileyen sanatçının 50’yi bulan yapıtlarından ancak yarısı sahnelenme ve basılma olanağını buldu.
       Sanatçı, yaşamı boyunca “Gılgameş”, “Korku”, “Hürrem Sultan”, “Yalan”, “Kocaoğlan”, “Tohum ve Toprak”, “Fadik Kız”, “Gecenin Sonu”, “Simavnalı Şeyh Bedrettin”, “Şili’de Av”, “Atçalı Kel Mehmet”, “Toroslardan Öteye”, “Murtaza” “Mustafa”, “Seyisbaşı Konağı”, “Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe”, “Ölümü Yaşamak”, “Roksolan (İlk Yıllar)”, “Ana Baba Günleri”, “Mart 1920-Candan Can Koparmak”, “Nazım Üçlemesi”, “Korkunç Oyun”, “Bir Kadın Üzerine Çeşitlemeler”, “Karagöz Üçlemesi” gibi tiyatro eserlerine imza attı. Asena’nın senaryo çalışmaları arasında ise “Kurtuluş Savaşı’nda Efeler”, “Aranan Adam-İçerdeki Adam-Dünya Yurttaşı (Nazım Üçlemesi”, “Gılgameş”, “Ya Devlet Başa, Ya Kuzgun Leşe”, “Kurtlar Kuşlar Uyurken”, “Hünkar Hacı Bektaş Veli”, “Fadik Kız” ve “Yörük Elif” yer alıyor.