Siz ne yapardınız Bay Knepp?
 
Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu Jorge Goldenberg’in yazdığı, Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği “Bay Knepp” adlı oyunu sergiliyor.
 

.................Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu izleyiciye sunduğu yeni oyunu Bay Knepp ile ülkemizde de kanayan bir yara olan gözaltında kayıplar konusuna Arjantin’de yaşanan bir dramla değiniyor. Birilerine karşı acizliğimiz belki de çok nadiren bu denli maskesiz bir dille kaleme alınmış, sahneye konmuş ve oynanmış...

........Ya ortadan kaybolan, bilmediğiniz bir yerlere götürülen ve ardından hiçbir haber alamadığınız bir sevdiğiniz olsaydı ne yapardınız? Ağlar mıydınız, polise haber verir sizi bilgilendirmesini beklemek üzere, hiçbir şey değişmemiş gibi yaşamınıza devam mı ederdiniz? Yine eskisi gibi büyük kahkahalarla gülecek sevince sahip olabilir miydi içinizdeki siz? Peki ya O’nu tekrar görebilmek, tenine dokunabilmek, sağlıklı olduğunu bilmek için
       neyinizi verebilirdiniz? Sanırım cevaplar başka başka olsa bile yaşanan güvensizlik ve ne yapacağını bilememe sıkıntısı her birimizi derinden sarsardı.. Tıpkı Bay Knepp’te olduğu gibi..
       Günün birinde hiçbir iz bırakmadan ortadan kaybolan bir adam ve geride kalanlar... Ortadan kayboluşunun üzerine bir yılı aşkın bir süre geçse de büyük bir umutla eve dönmesini bekleyen karısı Mary Elena’nın çaresizlik içinde çırpınışları..
       Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu izleyiciye sunduğu yeni oyunu Bay Knepp ile ülkemizde de kanayan bir yara olan gözaltında kayıplar konusuna Arjantin’de yaşanan bir dramla değiniyor. Türkiye gerçeğini yaşayan izleyiciye çaresizliğin, elden bir şey gelmeden bekleyişin ve çözüm arayışının öyküsü anlatılıyor Aksanat’ta. İçten içe kanayan yaramız, İstiklal caddesinden sıyrılıp kurulduğunuz koltuklarda dağlanmayı bekliyor sanki. Dünyanın bambaşka bir yerinde en yakınını, “canını” kaybetmiş bir kadını izlemek tuhaf bir yüzleşmeye neden oluyor. Bir kez daha fark ediyoruz ; bize özel acılar gibi gelen bu dram, bambaşka bir coğrafyada yaşayan birilerinin de ortak olduğu kötü bir rüya.. Birilerine karşı acizliğimiz belki de çok nadiren bu denli maskesiz bir dille kaleme alınmış, sahneye konmuş ve oynanmış..
       Gelin İstiklal Caddesi’nin giderek kirlenen çehresinden sıyrılıp, bir-birbuçuk saatliğine tam anlamıyla güvende olacağınız bir seçimde bulunun; Bay Knepp’i izleyin. İzleyin çünkü ortadan kaybolan, dönmesi için, hala yaşıyor olması için dua edilen kişi sizin eşiniz de olabilir -di- !!
       Müthiş oyunculuk güçleriyle izlemeye alıştığımız oyuncularıyla yaşadığımız ve her seferinde bir kez daha hayranlık duyduğumuz sanatın gücünü ve yaşattığı güven hissini giderek sokaklarda hissetmek dileğiyle..

       
       
AKSANAT PRODÜKSİYON TİYATROSU
       

       1995 yılında “Sanatın ve Sanatçının yanında” ilkesiyle yola çıkan Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, kuruluşundan bu yana gerçekleştirdiği çok sayıda başarılı çalışmaya yenilerini eklemeyi sürdürüyor. Jorge Goldenberg’in Bay Knepp adlı oyunuyla izleyici karşısına çıkan topluluk sezon sonuna kadar Beyoğlu’nda sanatseverlerle buluşacak.
       “Bay Knepp” adını taşıyan oyunun rejisi Işıl Kasapoğlu imzasının taşıyor. Tilbe Saran, Köksal Engür, Cüneyt Türel, Güler Ökten ve Yavuz Pekman’ın rol aldığı oyunun konusu kısaca şöyle; Kocası kayıp bir kadın, bilimsel bir araştırmada denektir. Deney gereği deneyin konusu söylenmemektedir. Basit bir pazarlık yapılır. Resmi girişimlere son vermesi koşuluyla bir süre önce ortadan kaybolmuş olan kocasıyla haftada bir gün konuşabilecektir..

       
       
BOL ÖDÜLLÜ BİR SEZON DİLEĞİYLE...
       
       Tiyatro dünyasına yeni eserler kazandırmasıyla tanıdığımız topluluk, kuruluşundan bu yana beş oyuna imza atmış. İlk oyunları olan ‘Abelard ve Heloise’in ardından, August Stringberg’in “Alacaklılar”, Brian Friel’in “Molly S.”, Bilge Karasu’nun “Sevilmek” adlı oyunları izleyici karşısına geçmiş. Bu sezon sahnelenmeye başlayan “Bay Knepp” adlı oyun, topluluğa yeni ödüller kazandıracağa benziyor. Zira genç bir topluluk olmasına karşın, usta yorumu ve sanatçı kadrosuyla başarılı yapımlar çıkaran Aksanat Prodüksiyon
       Tiyatrosu çok sayıda ödüle sahip. “Abelard ve Heloise” ile En İyi Çeviri, En İyi Sahne Tasarımı, En İyi Erkek Oyuncu ve En İyi Kadın Oyuncu dallarında 1996-97 Avni Dilligil ödüllerini alan ekip, “Alacaklılar” ile 1998 Afife Jale En İyi Kadın Oyuncu (Tilbe Saran) Ödülüne, “Molly S.” İle 1999 Afife Jale En İyi erkek Oyuncu (Köksal Engür) Ödülü’ne ve 2000’de “Sevilmek” oyunu ile Afife Jale En İyi Yönetmen (Işıl Kasapoğlu) ve En İyi Oyuncu (Cüneyt Türel) ödüllerine layık görüldü.
.
       
       
IŞIL KASAPOĞLU’NUN OYUNA İLİŞKİN NOTLARI...
       
       Victor Garcia “Parmağımda çok kıymetli bir pırlanta olduğu zaman ellerini uzatıp ellerini uzatıp herkese göstermen gerekmiyor...” demişti bir gün “..O nasılsa kendini gösterir...”
       Aksanat Prodüksiyon Tiyatrosu, dünya yazarlarının bize sunduğu “Pırlantaları” işleyerek altı yıldır seyircisine sunuyor.
       Hergün birlikte yaşıyoruz Abelard, Heloise, Tekla, Dr.Rice, Sinan, Mooly S., Ercan, Adolf, Gustave, Esin ve Frank ile. “oyuncular” hep oradalar, buradalar, yanı başımızda, beynimizin içindeler, içimizdeler..
       Maria Helena, Isabella, Luis ve Knepp bizim yeni “Dostlarımız!!!”.
       Saklandıkları yerlerden çıkarabilmek için onları günlerce, haftalarca, çalıştık. Satırlarla savaştık, kavramlarla savaştık, birbirimizle savaştık. Bazen gözlerimiz kamaştı parıltılarından; korktuk, sevindik. Çözmeye çalıştık sundukları gizi, görünmeyeni görünür kılmak için. Kör mü olduk? Oluyoruz! Diye sorduk birbirimize. Bizden önce davrandılar..hemen gösterdiler kendilerini. Her yerdeler, her yerdeyiz..

       
       
OYUNUN KÜNYESİ
 
     Yazan: Jorge Goldenberg
       Çeviri: Zeynep Avcı - Zeynep Su Kasapoğlu
       Yöneten: Işıl Kasapoğlu
       Çevre Düzeni: Duygu Sağıroğlu
       Müzik: Joel Simon
       Oyuncular: Tilbe Saran, Köksal Engür, Cüneyt Türel, Güler Ökten, Yavuz Pekman
       Oyun her Çarşamba saat 16.00’da, her Cuma ve Cumartesi saat 19.00’da
       görülebilir.
       Detaylı bilgi için 252 35 00 -01