..............................................Yazarların Okudukları


Yılmaz Erdoğan, İnci Aral, Nazlı Eray, Cemil Kavukçu, Oya Baydar, Emre Kongar, Sunay Akın ve Cezmi Ersöz. Türk edebiyatının beğenilerek okunan yazarları geçen yıl etkilendikleri kitapları anlattı .

Ünlü yazarlar, 2000 yılında yazmaktan fırsat bulduklarında okudukları ve çok beğendikleri üç kitabı değerlendirdi. Tiyatro çalışmalarının yanı sıra şiir kitaplarıyla da tanınan Yılmaz Erdoğan, bu yıl okuduğu kitaplar arasında en çok Alain De Botton'un 'Proust Yaşamınızı Nasıl Değiştirebilir' adlı yapıtını beğendi. Şu sıralar Amin Maalouf'un 'Yüzüncü Ad'ını okuyan ve bu kitaptan da zevk aldığını belirten Erdoğan, üçüncü sırayı boş bıraktı. Cezmi Ersöz'ün gözde kitabı ise Jean Genet'nin yeraltı insanlarını konu edindiği 'Çiçeklerin Meryem Anası'. "Dışlanmış insanların gizemli, karanlık ve sıra dışı hikâyelerini anlatan bu kitap, var olan gerçekliği tersyüz edip, egemen düşünce kalıplarını kırıyor" diyen Ersöz, Genet'in başını çektiği "kara edebiyat" akımına ilgi duyduğunu söyledi. Oktay Taftalı'nın 'Sivil Aşk Yoktur'u ile Emil Michel Cioran'ın 'Çürümenin Kitabı', Ersöz'ün ilk üç sıralamasındaki diğer eserler.

'Büyülü gerçekçilik' akımının Türkiye'deki öncüsü Nazlı Eray, bu yıl en çok beğendiği kitabın İnci Aral'ın 'Gölgede Kırk Derece' adlı eseri olduğunu söyledi. Eray, ayrıca Macide Tanır'ın 'Tiyatronun Cadısı' ve Mine Söğüt'ün 'Adalet Cimcoz: Bir Yaşam Öyküsü Denemesi'ni de bu yılki favorileri olarak gösterdi.

İnci Aral ise en fazla Özcan Karabulut'un 'Hüzünle Bazı Günler' adlı eserini beğendiğini anlattı. Aral, Karabulut'un kitabı için, "Onu tanımasam bunları yazanın bir kadın olduğunu düşünürdüm, çünkü kadının iç dünyasını ve aşkı, derinlemesine, çok güzel anlatmış" dedi. Aral, Selim İleri'nin 'Solmaz Hanım: Kimsesiz Okurlar İçin' adlı kitabı ile Jean-Claude Carriere, Umberto Eco, Stephen Jay Gould ile Jean Delumeau'nun zamana ilişkin görüşlerini konu alan 'Zamanların Sonu Üzerine Söyleşiler'ini de beğenerek okuduğunu ifade etti.

Öykü yazarı Cemil Kavukçu ise bu yılki favori kitaplarının, William Trevor'un 'Felicia'nın Yolculuğu', Antonio Tabucchi'nin 'Hint Gece Müziği' ile Micheal Cunningham'ın 'Saatler'i olduğunu söyledi. 'Siyasal roman' tartışmalarına eserleriyle katılan Oya Baydar da, Nazi katliamından kurtulan bir çocuğun belleğinde yaşadığı hesaplaşmayı anlattığı 'Suikast'in, son dönemde yazılan en kaliteli eserlerden biri olduğunu kaydetti. Baydar ayrıca, Lawrence Durrell'ın 'İskenderiye Dörtlüsü' ve Dostoyevski'nin 'Ecinniler'inden vazgeçemediğini dile getirdi. Yazar Emre Kongar'ın bu yıl beğenerek okudukları listesinin ilk üç sırasında ise Macide Tanır'ın 'Bir Tiyatronun Cadısı', Mina Urgan'ın 'Bir Dinozorun Anıları' ve Onur Öymen'in 'Geleceği Yakalamak'ı bulunuyor.

Şair Sunay Akın'ın gözdesi Akgün Akova'nın yaşama ilişkin denemelerinden oluşan 'Yıkık Bir Çocuk Bahçesi Gibiydi Yüzü' adlı kitabı. Akın ayrıca, Mario Levi'nin, İstanbul Yahudilerinin kent kültürüne kattığı enginliği konu alan 'İstanbul Bir Masaldı' ile Necdet Sakaoğlu'nun 36 Osmanlı Padişahının dönemlerini ele aldığı 'Bu Mülkün Sultanları' adlı kitapları çok beğendiğini söyledi.