ETKİNLİKLER SAYFAMIZDA GÜNCEL VE GEÇMİŞ YILLARA AİT BİR ÇOK ETKİNLİK HABERİNE ULAŞABİLİRSİNİZ...

 

 



 

V . FRANK

(Gangsterler Demokrasisi)

YAZAN: Friedrich Durrematt

YÖNETEN: Ayşenil Şamlıoğlu

ÇEVİREN: Tahsin Saraç

DEKOR-KOSTÜM: Gül Emre

IŞIK: H. İbrahim Karahan

DANS DÜZENİ: Cihan Yöntem

MÜZİK YÖNETİMİ: Kemal Günüç

DRAMATURG: Özcan Özer

REJİ YARDIMCILARI: Tayfun Erarslan

mmmmmmmmmmmmnnn Halil Akarsu

 

*Banka, otel, ve cafe ile çevrili bir meydan. Para, seks ve yemek tutkusuna kapılmış bireyler, içine düştükleri üçgenden kurtulup kirlerinden arınacakları bir dünyada var olma düşü kuran ve ellerindeki kara paranın bu düşü satın almaya yeteceğini zanneden oyun kişileri onlara ve onlar gibi nicelerine bakarken hep aynı şarkı yükseliyor içimde;

 

Özgürlük güzel şeydir, eşsiz ve tektir

Tutmak istersen elden kaçıverir.

Kaymağı yiyen tuzakta durur,

Çıkmak isterse tuzak kapanır.

 

Hiçbir şey ve hiç kimse adına tuzağa düşmemek dileğiyle...

*AYŞENİL ŞAMLIOĞLU

Yönetmen

 

ŞIPSEVDİ

YAZAN: Hüseyin Rahmi Gürpınar

OYUNLAŞTIRAN: İ. Rahmi Dilligil

REJİSÖR: Ferdi Merter

REJİSÖR YARDIMCILARI: N. Fırat Demirağ

mmmmmmmmmmmmmmmmn Ö. Devrim Akkaya

DEKOR: Sertel Çetiner

KOSTÜM: Sevgi Türkay

IŞIK: Mehmet Yaşayan

DRAMATURG: Mine Acar

KOREOGRAF: Önay Misel

MÜZİK: Kemal Günüç

 

*'Şıpsevdi' oyunu sahneye koymam istendiğinde ilk aklıma gelen ülkece üzüntünün doruğunda olduğumuz bu günlerde seyirciyi bir nebze olsun mutlandıracak, neşelendirecek dakikalara aracı olabilmek oldu.

'Şıpsevdi' çoğumuzun gençlik yıllarında okuduğu, bize 1900'leri tüm çıplaklığı ile yansıtan en gerçekçi anlatımlardan biridir.Romanın ilk yayınlandığındaki adı 'Alafranga'dır. Günün sansürü tarafından yayını durdurulmuştur. Ne günün çarpıklıklarını ne de Alafrangalılığa uymaktaki küçümsemeyi yansıtır. 'Şıpsevdi' yalnızca 'alt yapısı hazırlanmamış bir topluma doğrudan şırınga edilen biçimciliğin' o toplumda ortaya koyacağı gülünçlükleri gözler önüne serer. Çağdaşlaşmak taklitçilikle değil düşünsel ilerlemeyi sağlamakla olur.

'Şıpsevdinin baş kahramanı 'meftun' batının olgunluklarından gerçekte hiç bir nasibi yokken bir takım garip hareket ve düşünceleri yaymağa çalışmakta fakat yanlışlar çukurunda boğulmaktadır.

Hüseyin Rahmi 'Bu roman her maksada hizmet etmekten ziyade, halkı güldürmek için yazılmıştır' diyor.

Öyle mi acaba ?

*FERDİ MERTER

Yönetmen

 

AYAK BACAK FABRİKASI

YAZAN: Sermet Çağan

REJİSÖR: İpek Bilgin

DEKOR: Behlüldane Tor

KOSTÜM: Esra Selah

IŞIK: H. İbrahim Karahan

MÜZİK: Ecmel Çatıkkaş

KOREOGRAF: Binnaz Aydan

 

*Toplumsal sistemler kurmuşuz, yaşamımızı kolaylaştırması için, ama sonra yarattığımız bu sistemler, bizden, insanlardan, o denli güçlü hale gelmiş ki, yaşarken onların bizim üzerimizdeki etkisini göremez, çözemez, onlara karşı duramaz hale gelmişiz. Hele durumları çözülemek için gerekli eğitimimiz ve sistemlere karşı savaşmak için gerekli beraberliğimizde yoksa, her gün bu sistemlerden irili ufaklı yaralar alıyoruz. Bazen de Sermet Çağan'ın oyununa kaynaklık eden gerçek olayda olduğu gibi,kötürümlüğe varacak kadar büyük yaralar alıyoruz. 'Ayak Bacak Fabrikası'oyunu din, devlet, politika, yargı, güvenlik,para sistemi gibi kurumların canavarlaşarak, üstelik bunları kuran vatandaşların yardımı ile bizi nasıl yok edebileceğini anlatıyor.

Evrensel bir bakış açısıyla yazdığı oyununda Sermet Çağan, bu duruma bir çözüm önermese de bu durumu, tersinlemeler yoluyla, tüm çıplaklığıyla göz önüne seriyor ve bize, yan yana gelmemiz gerektiğini, kendimizi sürekli eğiterek, bu canavarı anlamamızı ve onunla savaşmamız gerektiğini düşündürtüyor.

 

*İPEK BİLGİN